Pentru doamna Maria Mierlut am primit o extraordinara recomandare din partea distinsului actor, domnul Zeno Fodor, fost director la Teatrul National din Targu Mures.

O  DOAMNĂ  A  TEATRULUI  ROMÂNESC

“Maria Mierluț (Mimi – pentru prieteni și colegi) este una dintre cele mai talentate actrițe și regizoare din teatrul românesc. A început prin a fi, în teatrul de păpuși și marionete, o mânuitoare rafinată, inspirată, de o extraordinară inventivitate, capabilă să se adapteze cu ușurință la fiecare tip de păpușă, dublată de o subtilă interpretă a textului. În mâinile ei păpușile prindeau viață, se mișcau cu precizie, cu grație și finețe, transmiteau gânduri și emoție, îmbinarea perfectă a mânuirii cu rostirea textului făcându-le expresive și convingătoare. Școala meticuloasă și riguroasă făcută cu marele regizor Radu Penciulescu și-a spus cuvântul.

A abordat apoi regia. În creația din acest domeniu și-a valorificat din  plin cultura vastă, respectul față de operele literare de calitate, capacitatea de analiză multilaterală a operei (e absolventă de filosofie), fantezia bogată, dar și rigoarea în respectul unității ideatice și stilistice a spectacolului. În lunga sa carieră regizorală (în spectacole cu păpuși sau cu actori „pe viu”) a îmbinat cu măiestrie tradiția – mai ales filonul popular – cu inovația, cu experimentul, fiind deschisă înnoirilor cu adevărat valoroase și inteligente. Spectacolele sale, întotdeauna rafinat stilizate și concentrate, reduse la esență, sunt rezultatul unor căutări care denotă o gândire aprofundată și unitară asupra operei. Iar experiența de actriță știe să o transmită, cu har pedagogic, interpreților cu care lucrează.

Multe dintre spectacolele create de domnia sa au fost prezentate și premiate la diverse festivaluri din țară și străinătate, cu premii de spectacol, de regie, de scenografie și de interpretare, dovadă a măiestriei acestei minunate artiste a teatrului românesc.

În ultimii ani Mimi Mierluț a fost invitată tot mai des în juriile unor prestigioase festivaluri teatrale, de cele mai multe ori chiar în calitate de președinte, prezența sa asigurând acestor conclavuri profesionalism, seriozitate, imparțialitate, o judecată limpede și cinstită.

Ideile lansate de domnia sa în dezbaterile profesionale la care a luat parte și în interviurile pe care le-a acordat unor puublicații de prestigiu dovedesc cu prisosință că doamna Mimi Mierluț nu este doar un practician de mare virtuozitate al creației teatrale, ci și un gânditor temeinic asupra substanței, formelor de expresie și menirii unei arte care bucură și înnobilează sufletul omului. ZENO  FODOR”