"PROMISIUNEA" - Teatrul Magic Mandala

Adaptare scenică a povestirii Zâna Onda, de Iulius Mosen

DISTRIBUTIA: Rafael Diaz, Péntek Zsuzsa, Gáspár Ákos, Metonela Anelise Iben, Melkuhn Robert, Noelia Maria Falco, Joó Tamás, Kapitány Timea, Rau Carol, Jorgov Linda, Kovács Alfréda, Solymosi Ildikó.

Spectacol realizat într-un limbaj scenic complex ce combină dramatismul exprimării verbale cu expresivitatea mişcării scenice, cu elemente de teatru de umbre si teatru Noh, într-o piesă dramatică mistico-ritualică –specifică spectacolelor Teatrului Magic Mandala.

Adaptarea scenică urmăreşte să scoată în evidenţă aspectele iniţiatice profunde şi să dea viaţă unor învăţături spirituale ascunse în această poveste simplă tradiţiei marilor povestitori ai culturii germane.

Povestea se deapană în jurul vieţii neobişnuite a lui Leonhard, un tânăr înzestrat cu talent muzical de excepţie provenit dintr-o familie de oameni modeşti, care într-un moment crucial al destinului său primeşte graţia de a intra în contact cu o faptura feminină de o frumuseţe „răpitoare” dintr-o lume subtilă paralelă înaltă, ce corespunde apsarasurilor din tradiţia indiană. Aceasta îi oferă o iniţiere specială în care el are acces la tainele ştiinţei sacre ale muzicii celeste, şi a iubirii divine.

Însă orice iniţiere autentică implică şi o responsabilitate pe măsură. Lui Leonhard i se cere să rămână fidel pe tot restul vieţii lui idealurilor înalte cu care sufletul lui a fost însămânţat, să nu se lase ispitit nici de strălucirea efemeră a succesului lumesc, nici de plăcerile dulci-amare ale unei vieţi omeneşti obişnuite.

Leonhard, în entuziasmul miracolului la care este părtaş promite… dar oare se poate onora această promisiune fiind departe de feericul acelei misterioase nopţi de mai, în iureşul cotidianului tentant al unei vieţi în care omul are parte de tot ce îşi poate dori…. faimă, bogăţie, iubire…

Povestea lui Leonhard este o alegorie iniţiatică a sacrificiului care  este necesar să fie făcut  de către fiinţa umană pentru a putea împlini misiuneape care sufletul lui şi l-a propus când a venitîn această lume, o alegorie a necesităţii de a renunţa la tentaţiile vieţii umane efemere pentru a avea acces la splendorile unei eternităţi divine.