Teatrul Sophrozin - Bucuresti

Teatrul Sophrozin s-a infiintat in anul 1992 la initiativa unui grup de tineri actori dornici sa promoveze arta divina si spiritualitatea.

Infiintat din dorinta de a reintoarce arta dramatica la izvoarele sale sacre, arhetipale, Teatrul Sophrozin este primul teatru din tara care promoveaza arta initiatica si care isi propune o forma de expresie ce imbina original elementele traditionale romanesti cu stravechi simboluri universale. Miscarea, euritmia, folosirea de efecte special aplicate muzicii si luminii, incantatiile, dau un character aparte, misterios si profund spectacolelor realizate de un grup de tineri entuziasti care vad arta ca pe o sansa de redescoperire a umanitatii esentiale din fiecare, ca pe o speranta ce innobileaza spectacolul. De aceea, reprezentatiile acestui teatru se doresc totodata posibile raspunsuri la framantarile omului modern ratacit in hatisul suferintei. Nevoia de comunicare, de implinire afectiva, de reintoarcere la simplitate si sinceritate transpare, de asemenea, din piesele pe care trupa Sophrozin le pune in scena pe baza ideilor de grup.

Deviza dupa care se conduce acest grup implica transformarea autentica a actorilor tocmai pentru a putea transmite mesajul lor spiritual. Pentru ei rolurile nu sunt niste masti pe care le parasesc in culise dupa terminarea spectacolelor, ci lectii personale care odata fructificate (solutionate) pot fi infatisate publicului.

Din repertoriul artistic al Teatrului Sophrozin pot fi amintite urmatoarele piese: “Invierea”, “eu sau Eu”, “Frumusetea cea dintai”, “Regasirea”, “Profetul”, “Miluki”, “Miluki 2000”, “Povesti, povesti”, “Noapte de Craciun”, “Cipi, piticul cu suflet urias”, “Iluzie”, “SarBautorile triumphalice”, “Roata”, “Zana Onda”, “Gradina uriasului”, “Biserica de brazi”, “Traditii romanesti – dacii liberi”, “proiectul “Suflete tinere”, “Orasul luminilor: s.a.m.d. si piesele actuale de referinta: “Jocul divin al vietii”, “Ingerii luminii”, “Zborul”.

Tearul Sophrozin a participat la multe festivaluri artistice din orasele principale din tara (Constanta, Iasi, Sibiu, Timisoara, Galati, Cluj-Napoca etc.) si a efectuat turnee si workshop-uri in strainatate (Ungaria, Italia s.a.m.d.), expozitii de arta in cadrul carora a sustinut moment artistice, organizarea unor reprezentatii in spatii non-conventionale si de strada.

Articole din revista “Teatrul azi”, “Revista misterelor”, “Desteptarea”, “Vremea”, etc sunt dovada receptarii de care se bucura experientele artistice ale acestui grup de creatie. Teatrul Sophrozin, format din tineri actori si dansatori, absolventi ai Academiei de Teatru si Film din Bucuresti si ai altor Facultati private de arta teatrala, cinematografica si coregrafica, si-a propus sa readuca arta scenic la valorile arhetipale ale frumusetii si armoniei depline, prin simplitate estetica, prin studiul si aplicarea invataturilor sacre ale intelepciunii universale, prin interpretare autentica, prin aplicarea si transmiterea starilor benefice, prin intelegerea sincronicitatilor divine sub lupa legilor tainice ale rezonantei.